Onsdag d. 24. november 2021, Kl. 17:00 til kl. 18:00
Christian IV's Vokalensemble
Koncert med Christian IV's Vokalensemble

Denne eftermiddag venter en meget smuk koncert med vokalmusik på højeste niveau, når vi slår dørene op til koncert med Christian IV’s Vokalensemble under ledelse af Ruben Munk. Vokalensemblet består af otte professionelle sangere fra Danmark, Norge og Sverige, og eftermiddagens flotte program har titlen Katolsk polyfoni og protestantiske adventshymner.
I 2021 er det svimlende 500 år siden, at den franske komponist Josquin Desprez (1440-1521) døde, og ligeledes 400 år siden, at tyske Michael Praetorius (1571-1621) gik bort. Den ene, en musikalsk superstjerne i den katolske kirke, der har haft stor betydning for den efterfølgende musikhistorie og lovprist af selveste Martin Luther for sin udtryksfulde musik. Den anden udvikler og skaber af den nye protestantiske kirkemusik, hvor den enkle koral eller salme blev løftet op og udsmykket, f.eks. i venetiansk dobbeltkor-stil. Koncertens hovedværk er Desprez’s store messe Missa Pange Lingua fra 1515. Den er baseret på en smuk og gådefuld melodi, der tilskrives munken Thomas Aquinas, som levede i 1200-tallet. De latinske messeled bliver igennem koncerten afbrudt af forskellige advents- og julehymner af Preatorius. Praetorius bruger de på den tid nye salmer, som Martin Luther indførte med reformationen. Blandt andet hans egen smukke melodi ”Es ist ein ros entsprungen”.
Luther mente, at musik kunne glæde de bedrøvede, opmuntre de fortvivlede, neddæmpe et hadefuldt sind og fordrive Djævelen. Næsten al musik var gavnlig og god, mente Luther, men den var allerbedst, hvis den blev brugt til at prise Gud.